BIO Chaga - Błyskoporek podkorowy - 100 g

BIO Ekstrakty w proszku

BIO Chaga - Błyskoporek podkorowy - 100 g

Chaga w formie proszku, to BIO ekstrakt z owocników, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, gorącej czekolady lub koktajlu. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga zachować prawidłowy stan błony śluzowej żołądka oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Chaga to także adaptogen bogaty w antyoksydanty, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Nasz BIO ekstrakt z Chaga, zawiera aż 30% polisacharydów.

205,00 zł

100 G W SŁOIKU

W FORMIE PROSZKU

OPTYMALNE 30% POLISACHARYDÓW

PRZEBADANE W LABORATORIUM

PRODUKT WEGAŃSKI

SUROWIEC BIO


Chaga - pozwól jej zaprzyjaźnić się z Twoim układem pokarmowym!


Chaga (łac. Inonotus obliquus) to grzyb, z którego mieszkańcy Syberii od wieków przygotowują zdrowotne napary, nazywając go "Darem Boga". Wierzą, że wywar z Chagi poprawia samopoczucie i wspiera układ trawienny [1]. Współczesne badania potwierdzają, że Chaga wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego [2] oraz wątroby [3]. Najważniejszym związkiem aktywnym w tym grzybie jest kwas betulinowy, który pomaga utrzymać zdrową błonę śluzową żołądka i wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne [4].

Chaga jest adaptogenem, który wspiera układ odpornościowy [1]. Błyskoporek podkorowy jest bogaty w naturalne polisacharydy, zwłaszcza beta-glukany [5], które mają właściwości immunomodulujące, wspierając działanie układu odpornościowego.

Chaga jest także jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów [6], nawet w porównaniu z innymi grzybami [7]. Antyoksydanty to substancje, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - niestabilnych cząsteczek, które mogą uszkadzać komórki i w konsekwencji prowadzić do poważnych przypadłości. Antyoksydanty nie tylko neutralizują wolne rodniki, ale także mogą wspierać naprawę uszkodzonych komórek.


Chaga - grzyb witalny dla twojego układu pokarmowego!


Grzyb funkcjonalny Chaga możemy polecić każdemu kto:

- chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie swojego układu pokarmowego,
- chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie swojej wątroby,
- chce zachować prawidłowy stan błony śluzowej swojego żołądka,
- chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie swojego układu odpornościowego,
- szuka naturalnego źródła antyoksydantów.

Optymalne 30% stężenie polisacharydów jest doskonale przyswajane przez organizm. To stężenie pozwala równocześnie na wykorzystanie pozostałych pozytywnych właściwości danego grzyba takich jak witaminy i minerały.
Dokładnie badamy nasz surowiec w niezależnym laboratorium AgroLab i systematycznie sprawdzamy naszych stałych dostawców. Z przyjemnością dzielimy się tobą wszystkimi dokumentami i certyfikatami.
Jeśli suplement ma pomagać, to musi być najwyższej jakości. Dlatego zdecydowaliśmy się wykorzystywać do produkcji wyłącznie surowce BIO. Nasze suplementy uzyskały jeden z najbardziej rygorystycznych i najbardziej znaczących certyfikatów ekologicznych - Euroliść.

Składniki


Nasz organiczny suplement diety ma prosty skład: to ekstrakt z najcenniejszej części grzyba funkcjonalnego, czyli owocni grzyba i… tyle! Produkujemy go w Polsce, z surowca pochodzącego z ekologicznych upraw, przebadanych pod kątem jakości przez niezależne laboratorium AgroLab.

Prosty, organiczny skład:

BIO Inonotus obliquus - organiczny ekstrakt z owocników grzyba - 1000 mg w 1 g proszku / 1000 mg w zalecanej dziennej porcji do spożycia


Zalecana dzienna porcja


Zalecana dzienna porcja do spożycia:
- regularnie - 1 gram (dwie czubate łyżeczki*) / dzień, 30 min przed posiłkiem
- doraźnie - 2 gramy (cztery czubate łyżeczki*) / dzień, 30 min przed posiłkiem

*łyżeczka dołączona jest do każdego opakowania

Uwaga!
Suplement diety nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.


Chaga w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej


Chaga opisana została w chińskim „zielniku” Shen Nong Ben Cao Jing jako grzyb wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i krwionośnego. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Chaga ma zdolność do uspokajania ciała i Ducha. Zalecana jest również dla kobiet w okresie okołomenopauzalnym ponieważ porusza oraz odżywia Krew i Płyny Ciała (dobrze łączyć ją z Reishi). Dzięki tropizmowi Serca pomaga harmonizować ducha Shen, pamięć i koncentrację.

Charakterystyka Chaga z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
- wspomaga Qi Śledziony i Qi Żołądka,
- wspiera ducha Shen i Umysł,
- porusza Krew,
- pomaga przekształcić Śluz oraz Wilgoć,
- wspiera obronną Wei Qi,
- odżywia Qi Wątroby.

Termika - Ciepła
Smak - Słodki
Tropizm - Śledziona, Wątroba, Serce



Wyrazy pisane wielką literą, to terminy wywodzące się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM). Mają one odmienne znaczenie niż podobne terminy używane w medycynie zachodniej. Na przykład, termin "Żołądek" w kontekście TCM oznacza cały proces związany z trawieniem i przemianą materii, a nie jedynie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Natomiast pojęcia takie jak "Qi" lub "Esencja" nie istnieją w medycynie zachodniej i nie mają tam swoich odpowiedników.

Z którymi grzybami warto łączyć Chaga


- w celu zadbania o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i jelit, warto łączyć ją z Reishi lub Hericium
- jako wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, łączyć z Agaricusem lub Reishi


Przypisy


[1] Tero Isokauppila; Grzyby lecznicze; Białystok 2018; str. 84-90.
[2] Konrad A. Szychowski, Bartosz Skóra, Tadeusz Pomianek, Jan Gmiński; Inonotus obliquus – from folk medicine to clinical use; 2021; National Library of Medicine; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8240111/ [dostęp: 09.05.2024]
[3] Phoebe Tee Yon Ern, Tang Yin Quan, Fung Shin Yee, Ad.....eline Chia Yoke Yin; Therapeutic properties of Inonotus obliquus (Chaga mushroom): a review; 2023; Taylor & Francis Online; https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501203.2023.2260408 [dostęp: 09.05.2024]
[4] Hanin Alhazmi; Extraction of phytochemicals betulin and betulinic acid from the chaga mushroom and their effect on MCF-7 Cells; 2018; Lakehead University; https://knowledgecommons.lakeheadu.ca/handle/2453/4188 [dostęp: 25.04.2024]
[5] Yangpeng Lu, Yanan Jia, Zihan Xue, Nannan Li, Junyu Liu, Haixia Chen; Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application; 2021; National Library of Medicine; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/ [dostęp: 25.04.2024]
[6] Mohamed Softa, Giuseppe Percoco, Elian Lati, Pauline Bony; Birch Sap (Betula alba) and Chaga Mushroom (Inonotus obliquus) Extracts Show Anti-Oxidant, Anti-Inflammatory and DNA Protection/Repair Activity In Vitro; 2019; Scientific Reaserch; https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=92972 [dostęp: 25.04.2024]
[7] Erica Sharpe, Aiden P. Farragher-Gnadt, Michael Igbanugo, Thomas Huber, John C. Michelotti, Adam Milenkowic, Sylvia Ludlam, Margaret Walker, Douglas Hanes, Ryan Bradley, Fadi Bou-Abdallah; Comparison of antioxidant activity and extraction techniques for commercially and laboratory prepared extracts from six mushroom species; 2021; Journal of Agriculture and Food Research [w:] ScienceDirect; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154321000326 [dostęp: 25.04.2024]

Przeczytaj więcej

Co myślisz o tym suplemencie?

Twoje zdanie jest dla nas cenne. Dodaj pierwszą opinię!