Boczniak ostrygowaty to naszym zdaniem jeden z najskuteczniejszych grzybów wspierających holistycznie całe ciało. Polecamy go każdemu, kto narażony jest na stres oksydacyjny i działanie wolnych rodników. Grzyb ten wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i wątroby, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. BIO ekstrakt z owocników boczniaka, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, gorącej czekolady lub koktajlu.
Nasz BIO ekstrakt z Boczniaka, zawiera aż 30% polisacharydów!
Boczniak ostrygowaty to adaptogen, który dzięki zawartym w nim beta-glukanom, w pierwszej kolejności wpiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego [1]. Pomaga zwiększyć liczbę komórek odpornościowych i stężenie cytokin, co jest kluczowe dla ochrony przed infekcjami.
Boczniak ostrygowaty jest również doskonałym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w nim substancje wykazują działanie antyoksydacyjne [2], czyli pomagają organizmowi prawidłowo radzić sobie ze stresem oksydacyjnym [3]. Jest to kluczowe dla ochrony komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki to cząsteczki zawierające niesparowane elektrony, co czyni je bardzo reaktywnymi i zdolnymi do uszkadzania komórek. Antyoksydanty w boczniaku neutralizują wolne rodniki, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniami. Dodatkowo, boczniak wspomaga organizm w naprawie już uszkodzonych komórek, co jest istotne dla utrzymania zdrowia na wysokim poziomie.
Boczniak ostrygowaty wspomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu [4]. Zawiera lowastynę [5], czyli organiczny związek chemiczny, który przyczynia się do redukcji syntezy cholesterolu w wątrobie. Dodatkowo boczniak zawiera chryzynę [6], która pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy, lipidów i enzymów wątrobowych, wspierając dzięki temu prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz sprzyjając jej regeneracji.
Dodanie boczniaka ostrygowatego w formie BIO ekstraktu do diety to doskonały sposób na wsparcie zdrowia. Można go stosować w różnych przepisach kulinarnych, ciesząc się jego smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Boczniak wspiera prawidłowe działaniu układu odpornościowego, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, pomaga utrzymać cholesterol na właściwym poziomie i wspiera zdrowie wątroby. Jest to cenny grzyb, który warto uwzględnić w codziennej diecie dla lepszego samopoczucia i zdrowia.
Grzyb funkcjonalny Pleurotus ostreatus polecimy każdemu kto:
- narażony jest na stres oksydacyjny i działanie wolnych rodników,
- chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- chce wspierać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
- chce wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Nasz organiczny suplement diety ma prosty skład: to ekstrakt z najcenniejszej części grzyba funkcjonalnego, czyli owocników grzyba i… tyle! Produkujemy go w Polsce, z surowca pochodzącego z ekologicznych upraw, przebadanych pod kątem jakości przez niezależne laboratorium AgroLab.
Prosty, organiczny skład:
BIO Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) - organiczny ekstrakt z owocników grzyba - 1000 mg w 1 g proszku / 1000 mg w zalecanej dziennej porcji do spożycia
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
- regularnie - 1 gram (dwie czubate łyżeczki*) / dzień, 30 min przed posiłkiem
- doraźnie - 2 gramy (cztery czubate łyżeczki*) / dzień, 30 min przed posiłkiem
*łyżeczka dołączona jest do każdego opakowania
Uwaga!
Suplement diety nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
Boczniak w medycynie chińskiej znany jest już od dawna (co najmniej od czasów dynastii Sung, a jego hodowla sięga roku 199 n.e. W Chinach był on określany jako „Boski Kwiat”. Na kontynencie europejskim grzyb został opisany po raz pierwszy w 1775 roku przez N.J. Freiherra, duńskiego przyrodnika, który nadał mu nazwę Agaricus ostreatus, choć dziś bardziej znany jest pod nazwą Pleurotus ostreatus.
Grzyb ten pomaga uzupełnić Qi Śledziony i odprowadzić Wilgoć z ciała, dlatego zalecany jest jako wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Stosowany jest również jako wsparcie dla Wei Qi, czyli Obronnego Qi.
Charakterystyka boczniaka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
- pomaga uzupełnić Qi Śledziony,
- wspiera Qi Jelit,
- pomaga pozbyć się Wewnętrznego Zimnego Wiatru,
- pomaga odprowadzać Wilgoć z ciała.
- w celu dodatkowego wsparcia dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, warto łączyć go z Coriolusem lub Reishi
- w celu wparcia prawidłowego metabolizmu i prawidłowej perystaltyki poleca się łączyć go z Maitake
- w celu utrzymania prawidłowej kondycji skóry warto łączyć go z Reishi i Agaricusem
[1] Tero Isokauppila; Grzyby lecznicze; Białystok 2018; str. 120-123.
[2] T. Jayakumar, P.A. Thomas, J.R. Sheu, P. Geraldine; In-vitro and in-vivo antioxidant effects of the oyster mushroom Pleurotus ostreatus; 2011; ScienceDirect; https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996911001724 [dostęp: 21.05.2024]
[3] Ulrich Habith [red.]; Grzyby prozd.....rowotne; Warszawa 2014; str. 91-95.
[4] Kamil Piska, Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Bożena Muszyńska; EDIBLE MUSHROOM Pleurotus ostreatus (OYSTER MUSHROOM) – ITS DIETARY SIGNIFICANCE AND BIOLOGICAL ACTIVITY; 2016; Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 16(1) 2017, 151–161;https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/139916/piska_et-al_edible_mushroom_pleurotus_ostreatus_oyster_mushroom_2017.pdf%3Fsequence%3D1%26isAllowed%3Dy [dostęp: 21.05.2024]
[5] Yu Shan Lam, Edward J Okello; Determination of Lovastatin, β-glucan, Total Polyphenols, and Antioxidant Activity in Raw and Processed Oyster Culinary-Medicinal Mushroom, Pleurotus ostreatus (Higher Basidiomycetes); 2015; National Library of Medicine; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25746617/ [dostęp: 21.05.2024]
[6] Tamer Ahmed Ismail, Mohamed Mohamed Soliman, Mohamed Abdo Nassan, Dalia Ibrahim Mohamed; Antihypercholesterolemic Effects of Mushroom, Chrysin, Curcumin and Omega-3 in Experimental Hypercholesterolemic Rats; Journal of Food and Nutrition Research, 2015, Vol. 3, No. 2, 77-87; [dostęp:] http://pubs.sciepub.com/jfnr/3/2/1.
Co myślisz o tym suplemencie?
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane